The Masterplan and Building

There has been a need for a new leisure centre and theatre for a number of years as the existing facilities in Eastwood Park have been aging, with their use extending beyond their design life. This has resulted in regular closures for maintenance interrupting the provision of facilities and resulting in decline of membership critical to the viability of facilities. It is also inefficient from an energy perspective making it expensive to operate and facilities are not of a quality that many residents aspire to. Alongside this, the facilities do not meet the demands of the local community such as sufficient swimming capacity, gym size or space for fitness classes.

The ambition for the project is to provide state of the art facilities within the highest quality building, which by its virtue and through new landscape proposals will improve the setting and use of Eastwood Park and Eastwood House.

A simple and robust plan diagram has been developed that responds to key site-wide movement axes and carefully balances the competing factors of very large volume spaces (50m swimming pool, 6 court games hall and 400 seat theatre) with the mature woodland setting of the southern half of the site.

The overarching key concepts of the building are, to create a Civic Front Door at the location of the existing building, that full addresses the park; to place the Heart Of The Building On a Key Site-Wide Axis; and to facilitate Swimming In A Rich Woodland Setting.

In terms of scale and mass, the other existing buildings within the park are of a consistent scale - 3 grand storeys plus a large expressive roofscape for Eastwood House; 1 or 2 storeys arranged around the large c. 10m high volumes of Sports Halls, Assembly Spaces, Theatre and Swimming Pool for St Ninian’s and Eastwood Park Theatre & Leisure respectively; and the 2 very generous storeys of the Council HQ Building. Given the relatively open and flat nature of the park beyond the woodland area to the south and west, this creates a very clear dialogue between the existing buildings and they dominate the park experience with Eastwood Park & Theatre right at the centre.

With the proposed building’s location next to the existing there is an opportunity to create a formal edge to the ‘green’ half of the site that better defines it and frames Eastwood House. We believe an improved relationship will develop where the new building becomes a mediator to the very different character zone of the northern and eastern half of the site and acts as an improved backdrop, positively framing Eastwood House. The parkland and mature trees immediately in front of Eastwood House will once again return to the foreground experience, improving the setting of Eastwood House and the park as a whole.

Location / Site

Eastwood House is a beautiful C - Listed country house situated in the middle of Eastwood Park. It is now managed by East Renfrewshire Culture & Leisure Trust as a corporate and community facility and as well hosting a wide range of events, is a popular wedding venue. However, it has a long and interesting history.

Whilst the general zones of the original grand estate’s mature trees appear to remain relatively unchanged, the transition to a Municipal Campus has completely changed the remaining original garden and park character. A somewhat sprawling sea of car parking spaces and hard-standing is largely to blame for this and it is a wider project ambition to improve this situation. 

Location and Masterplan

Access & Movement Diagram

Route Diagram

The site diagram has been developed to allow a new one way system through the park to make traffic flow better and reduce congestion around the site. 

The primary route providing access and drop off for the new Leisure Hub, St Ninian’s High School and the Council HQ along with drop off and service delivery to Eastwood House and the new Leisure Hub. 

Dedicated parking zones feed off from these routes, creating a clear manageable network across the site. The parking zones are all connected by a well-defined, linear pedestrian promenade with planting adjacent. 

Parking & Landscape

Core Build - Leisure Hub & Theatre 

  • New Build Leisure Centre & Theatre 
  • Reconfigure Existing Leisure Centre Car Park to Incorporate Drop Off 
  • Demolish Existing Leisure Centre & Theatre Building 
  • New Public Realm on Site of Existing Leisure & Theatre Building 

Masterplan Extents - Additional Items 

  • New Public Realm between the School and Leisure Centre 
  • Refurbish and Extend Eastwood House 
  • Demolish Existing Leisure Centre & Theatre Building 
  • Upgrade Woodland Paths, Pedestrian Access Routes, Surfacing, Lighting and Signage 
  • Form New Pedestrian Gateway Access to South West Corner of the Park 
  • Lower Stone Wall Along the Full Length of Roukenglen Road by 1m 
  • New Entrance formed to School 
  • Civic Colonnade 
  • Additional Parking to East & West of the site 

The existing layout within the area of the core project achieves circa 200 vehicle parking spaces. 

The development of the leisure hub and theatre will re-provide these circa 200 vehicle parking spaces in an improved configuration.

Core Build

  • New Build Leisure Centre & Theatre 
  • Reconfigure Existing Leisure Centre Car Park to Incorporate Drop Off 
  • Demolish Existing Leisure Centre & Theatre Building 
  • New Public Realm on Site of Existing Leisure & Theatre Building 

Scale and Massing

The existing buildings within the park are of a consistent scale - 3 grand storeys plus a large expressive roofscape for Eastwood House; 1 or 2 storeys arranged around the large c. 10m high volumes of Sports Halls, Assembly Spaces, Theatre and Swimming Pool for St Ninian’s and Eastwood Park Theatre & Leisure respectively; and the 2 very generous storeys of the Council HQ Building. Given the relatively open and flat nature of the park beyond the woodland area to the south and west, this creates a very clear dialogue between the buildings and they dominate the park experience with Eastwood Park & Theatre right at the centre.

With the proposed tandem build of the new and enhanced facilities there is an opportunity to create a formal edge to the ‘green’ half of the site that better defines it and frames Eastwood House. We believe an improved relationship will develop where the new building becomes a mediator to the very different character zone of the northern and eastern half of the site and acts as improved background, framing Eastwood House. The parkland and mature trees immediately in front of Eastwood House will once again returning to the foreground experience, improving the setting of Eastwood House and the park as a whole.

Long section through new building, showing relationship with Eastwood House principal elevations and the backdrop if mature trees dwarfing both 

Long section through new building, showing relationship with Eastwood House principal elevations and the backdrop if mature trees dwarfing both 

Architecture

South Elevation Concept Sketch

Urban Beach Concept Visualisation

View West From Entry Plaza

View West From Entry Plaza

View East From West Approach

View From Park From South

View East Near Eastwood House

Sectional Perspective Through Eastwood House

View From North Approach

Aerial View

Sectional Perspective Through Proposed Building